Komunijne przyjęcie - ile kosztuje

Magda Kłodecka
25.04.2013 13:57
Przyjęcie dla komunijnych gości to spory wydatek, choć oczywiście najwięcej zależy od rozmachu i od tego, czy rodzice też chcą być gośćmi, czy wolą sami zakasać rękawy. Sprawdziliśmy, ile trzeba przeznaczyć na samodzielne podjęcie gości, a ile na usługi wyspecjalizowanych firm
Domowe menu

O przygotowanie przyjęcia samodzielne mogą pokusić się ci, którzy dysponują wolnym czasem albo armią pomocników, a przy okazji chcą zjeść na pewno smacznie i z reguły znacznie taniej. Dania powinny być proste i niezbyt obfite, bo z założenia jedzenie nie jest główną atrakcją tej uroczystości. Przyjęliśmy, że po porannej mszy do przekąsek, a później do obiadu zasiądzie około 20 osób. Oto nasze wyliczenia.

Przystawki

sałatka z tuńczyka (3 puszki tuńczyka w oleju, 2 puszki fasoli czerwonej, ogórki konserwowe)ok. 30 zł
sałatka z kurczaka i ananasa (kukurydza, ryż, majonez, ser żółty; kurczaka nie liczymy, bo wykorzystamy tego z rosołu)16 zł
jajka ze szczypiorkiem ok. 14 zł
wędliny (wersja minimum: po 1/2 kg szynki, polędwicy, pieczonego schabu i 1 kg pasztetu)70 zł
deska serów ok. 60 zł, choć dobór zależy od upodobań
pieczywo ok. 20 zł
sałata, pomidory, rzodkiewki 15 zł
soki, woda mineralna (lepiej kupić więcej)30 zł
Obiad

rosół z makaronem (po małej porcji, kurczak do sałatki)25 zł
kotlety schabowe z ananasem ok. 60 zł
ryż z curry 8 zł
sałata z winegretem 7 zł
Deser

lody (przynajmniej 3 paczki, a do nich bita śmietana, czekolada lub owoce)37 zł
sernik (2 kg sera, dodatki, bakalie)50 zł
kawa 20 zł
herbata 14 zł
W sumie własnoręcznie przygotowane przyjęcie komunijne dla 20 osób będzie kosztowało trochę mniej niż 500 zł. To znacznie taniej niż w jakiejkolwiek restauracji, choć jeśli doliczyć przeznaczony na to czas, koszt pichcenia, zmywania itd., oszczędność może się znacznie skurczyć.

Z dostawą do domu

Wybierając pomoc tylko w przygotowaniu dań, czyli catering z dostawą do domu, mamy więcej czasu do namysłu - usługę można zamówić nawet na kilka dni przed przyjęciem. - Standardowo wystarczą cztery dni. Jednak im bardziej wysublimowana usługa, tym wcześniej warto rezerwować sobie naszą firmę - informuje Łukasz Zimnoch z białostockiej firmy Calmari Catering. Jeszcze krótszy termin realizacji, bo tylko dwa-trzy dni, obiecuje Anna Puchałka z Zielonego Cateringu w Krakowie. Natomiast Izabela Gardas z krakowskiej Willi Retro radzi złożyć zamówienie już na dwa tygodnie przed terminem.

Catering powinien być tańszy niż przyjęcie w restauracji, choć ostatecznie zależy to od fantazji rodziców przy komponowaniu menu. Okazuje się, że dla 20 osób można je zamówić za tę samą cenę, co za samodzielnie zrobione zakupy żywnościowe - 500 zł. Za bardziej rozbudowane menu trzeba zapłacić nawet 3 tys. zł lub więcej. Oferty wybranych firm cateringowych podajemy w kolejności od najtańszej do najdroższej (cena za osobę).

od 25-30 zł, bez górnej granicy: Calmari Catering, Białystok, http://calamaricatering.pl

Standardowe przyjęcie kosztuje właśnie 25-30 zł za osobę, ale zdarzają się zamówienia, w których ta kwota przekracza nawet 200 zł (z roladami z sarniny albo rakami z awokado). Górnej granicy nie ma, wszystko zależy od życzenia klienta, który sam komponuje menu z blisko stu pozycji. Firma może dostarczyć gorące dania na określoną godzinę do domu, może też przygotować całe przyjęcie: począwszy od potraw, poprzez nakrycie stołów, opiekę kelnerską, aż po sprzątanie i zmywanie naczyń. Pracownicy firmy mogą też ugotować potrawy w domu klienta, a samo przyjęcie zorganizować zarówno w domu, jak i np. w ogrodzie, pod namiotem.

50-100 zł: Zielony Catering, Kraków, http://zielonycatering.pl/

W najtańszym zestawie są: dwudaniowy obiad, deser, dwa rodzaje ciast, zimne przekąski. Za 60 zł można zamówić: rosół ze szpinakowym tagliatelle, roladki z indyka z suszonymi pomidorami i fetą na rukoli z opiekanymi ziemniaczkami w bazylii, surówkę, tartę z mascarpone i świeżymi owocami, sernik, szarlotkę, jajka faszerowane, roladki z szynki ze szparagami w galarecie, tatar z wędzonego łososia, sałatkę.

60-100 zł: Willa Retro, Kraków, http://www.willa-retro.pl/index.html

W średniej cenie (80 zł) goście dostaną: przystawkę z łososia lub szynki, zupę, schab lub filet z kurczaka z dodatkami, tzw. zimną płytę, czyli półmiski wędlin, deskę serów, sałatkę, do tego napoje.

65-149 zł: Planetgastro, Wrocław, http://www.planetgastro.pl/

Klient może sobie na stronie internetowej firmy sam skalkulować, ile będzie go kosztować jedzenie. Za 89 zł dostanie m.in. rosół, pierś kurczaka, ziemniaki, surówki, owoce i półmisek z zimnymi przystawkami, pieczywo.

75 zł: Catering od A do Z, Warszawa, http://cateringwaw.pl/komunie

W zestawie jest zupa (z sześciu do wyboru) i danie główne (np. pierś kurczaka po cygańsku), po cztery zimne zakąski (np. łosoś lub tatar) i po trzy sałatki za osobę, pieczywo, sosy. Dodatkowo płaci się za ciepłe przystawki, desery, kelnera (200 zł za 8 godzin), zastawę (10 zł od osoby), stoły i krzesła.

W lokalu

Organizowanie komunijnych przyjęć poza domem weszło już na stałe w zwyczaje Polaków. Takie rozwiązanie wybiera coraz więcej osób, dlatego o rezerwacji odpowiedniego miejsca trzeba pomyśleć na długo przed uroczystością. - Umowy na komunie zawiera się praktycznie na rok wcześniej - mówi Katarzyna Hajduk z restauracji Duet we Wrocławiu.

Ten, kto zechce zaprosić gości do restauracji, musi być przygotowany na spory wydatek. W większości miejsc, w których pytaliśmy o ceny, przekraczały one - nieraz całkiem znacznie - 100 zł za osobę. Na 20-osobowe przyjęcie trzeba więc przeznaczyć od 1,5 tys. zł do 3 tys. zł. Oferty wybranych restauracji uszeregowaliśmy pod względem ceny za osobę.

74-148 zł: Bistro Warszawa, Warszawa, ul. Jezuicka 1/3

W menu można znaleźć np. zupę chlebową z borowikami, penne z łososiem, szarlotkę i napoje (za 74 zł) albo kilka przystawek (m.in. płaty cielęciny na sosie kaparowo-tuńczykowym), danie główne (np. pierś z kaczki z ogórkiem, mango, sałatą, pieczonymi ziemniakami) i deser (np. ciasteczka maślane), napoje - za 148 zł. Sala może pomieścić 60-100 osób.

90-150 zł: restauracja Agora, Wrocław, ul. Serbska 5a

W najdroższym wariancie goście dostaną m.in. rosół, danie główne (trzy do wyboru), deser, zimne przekąski, sałatkę, ciepłe danie, napoje.

99-122 zł: restauracja Podkowa, Kraków, ul. Plac Wolnica 10

Menu komunijne oferowane w najtańszym wariancie zawiera: rosół lub żurek, grillowany filet z kurczaka z dodatkami, sałatki, wędliny i sery, pieczywo i napoje oraz strogonow.

100 zł: restauracja Renes, Białystok, ul. Upalna 68a

Komunijne menu składa się z rosołu i kotleta z dodatkami, a także dodatkowego dania gorącego, 11 przekąsek oraz dodatków słodkich i do picia. W sali zmieści się do 100 osób.

110 zł: restauracja Santana, Białystok, ul. Baranowicza 55

Specjalne menu na przyjęcie komunijne to: trzy dania na gorąco, przystawki, przekąski, napoje, ciasta, owoce, a dla dzieci dodatkowo "słodka niespodzianka" oraz możliwość udziału w zabawach i konkursach organizowanych przez animatora.

110-140 zł: restauracja Duet, Wrocław, ul. Świętego Mikołaja 47-48

Kelnerzy podają obiad (zupa, trzy rodzaje mięs, dodatki), deser, napoje zimne i gorące bez limitu, ciasta, owoce. Stosownie do okoliczności są udekorowane stół i krzesła, można też zamówić dodatkowo np. zimny bufet. W restauracji może zasiąść do 50 osób.

120 zł: sala bankietowa Volta, Warszawa, ul. Głębocka 117

W menu m.in. przekąski (półmisek mięs pieczystych, serów, sałatki, jaja), zupa (rosół, flaki lub inna), kotlet schabowy, polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym itd. (do tego m.in. ziemniaki, frytki, surówki), desery i napoje (lody, szarlotka, soki, kawa i inne). Sala zmieści ponad 100 osób, można też ustawić stoły na powietrzu.

150 zł: restauracja Aquarius, Kraków, na Wiśle (http://aquariuskrakow.pl/kontakt/)

W menu: przystawki (cztery do wyboru), zupa i danie główne (też można wybrać), w trochę innej wersji dla dzieci, do tego deser, półmiski wędlin i mięs, po dwie sałatki do wyboru, drugie ciepłe danie, napoje. Przyjęcie można uatrakcyjnić zamawiając rejs statkiem po Wiśle (20 zł za osobę) lub animatorkę dla dzieci (100 zł za godzinę).

W wynajętej sali

Niekiedy rodzice drugoklasisty decydują się wynająć salę, w której przyjmą gości, bo zmieszczenie ich w mieszkaniu stanowi problem nie do pokonania. Jedzenie przygotowują sami albo zamawiają catering. Jednak takie usługi nie są chyba zbyt popularne, bo niełatwo znaleźć oferty.

Na przykład krakowska firma Willa Retro za wynajęcie sali ogrodem na cały czas trwania przyjęcia liczy ok. 600 zł (w zależności od liczby gości). We wrocławskiej Planetgastro sala na przyjęcie z dekoracjami i obsługą kosztuje już 900 zł. Także we Wrocławiu znaleźliśmy ofertę www.theonehostel.pl - korzystanie z sali mogącej pomieścić nawet 80 osób kosztuje 65 zł za godzinę.

W cenie mieści się także nakrycie stołów i ewentualna pomoc w organizacji przyjęcia. Firma wynajmująca sale prowadzi też restaurację przy Rynku, więc może dostarczyć dania z karty - dla komunijnych stołowników z rabatem (ceny od 20 zł za dwudaniowy obiad), oraz wynająć miejsce na nocleg w tym samym budynku, w którym jest sala.

Z kolei sala w Warszawie, dość daleko od centrum (http://www.gumtree.pl/cp-slub-wesele-przyjecia/targowek/sale-komunijne-do-wynajecia-organizacja-i-obsluga-469202354) to wydatek ok. 900 zł, jeśli przyjdzie nie więcej niż 25 osób. Wynajęcie dwóch sal kosztuje tam 1,3 tys. zł. W cenie są dekoracje (np. kwiaty i balony); jest też zielone otoczenie z placem zabaw i tzw. folwarkiem zwierzęcym.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się