Pomysły na proste sałatki: 4 przepisy i sos pasujący do wszystkiego

Igor Nazaruk
28.11.2012 , aktualizacja: 28.11.2012 16:38
A A A Drukuj

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Kombinacji na mieszanie składników jest nieskończenie wiele. Żeby przygotować prostą sałatkę, czasami wystarczy otworzyć lodówkę i wykorzystać resztki zimnych mięs, serów, ziemniaków, połączyć z jakąś zieleniną, odpowiednio doprawić, dodać odrobinę sosu i gotowe. Mieszajcie zatem!
Kilka podstawowych rad, zanim zabierzecie się za mieszanie

- Wybierajcie najlepsze owoce i warzywa. Muszą być świeże i kolorowe, bo przecież "je się także oczami". Nie bójcie się łączenia smaków. Kto mówi, że truskawki nie smakują wybornie w lekkim majonezowym sosem i zielonym pieprzem ten trąba!

- Kurczak, zimna wołowina lub chrupiący bekon w sałatkach. Używajcie kontrastowych smaków, łączcie owoce morza, mięsa, tuńczyka, łososia czy krewetki ze świeżymi owocami i ziołami. Białko w sałatce sprawdzi się znakomicie.

- Dodawajcie kasze, kuskus, makarony, ryż, cieciorkę, fasolę, soczewicę. Dzięki węglowodanom wasze sałatki będą sycące i pełnowartościowe. Najedzą się nimi nawet drwale!

- No i dodatki. Dziś dostępne jest wszystko, fajnie jeśli macie pod ręką kapary, oliwki, ogórki konserwowe, kiszone, karczochy, pieczarki, pestki (dyni, słonecznika, winogron) orzechy (jest ich cała masa), sery (parmezan, feta, blue).......i rukola!

- Przyrządzajcie sałatki chwilkę przed podaniem na stół, sosy możecie przygotować wcześniej, niech się przegryzą. Twarde warzywa lekko podgotujcie (blanszujcie) i hartujcie w zimnej wodzie. Nie stracą koloru. Używajcie wyciskanych soków z cytryny, limonki, pomarańczy czy jabłek. Nie bójcie się ostrych musztard, chilli, chrzanu, czy wasabi. czasem wystarczy kropelka a smak będzie podkręcony i ciekawy.

Na początek sałatka z moich ukochanych ziemniaków...

Ugotujcie pół kg ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę (spytajcie sprzedawcę, czy ziemniaki się nie rozpadają po ugotowaniu). 4 - 5 plasterków w miarę chudego boczku podsmażcie na oliwie, tak żeby stał się chrupiący. Cebulę dymkę posiekajcie na małe plasterki. Na patelnię wlejcie odrobinkę octu winnego, 2 łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, sól. Doprowadźcie do wrzenia i przelejcie do miseczki w której wymieszajcie składniki z 2 - 3 łyżkami oliwy z oliwek. Odcedzone ziemniaki wymieszajcie z pozostałymi składnikami i sosem. Jeśli macie ochotę, ugotowane ziemniaki może utaplać w prostym sosie jogurtowo - majonezowym (nie za dużo majonezu. On nie może być bardzo wyczuwalny, ma sprawić, żeby sos był kremowy). Możecie eksperymentować z tą sałatką. Do ziemniaków (zamiast boczku, lub prócz boczku) możecie dodać pikantne chorizo, pieczonego lub wędzonego kurczaka, łososia lub krewetki. Mogą być także jaja na twardo. Do sosu możecie dodać odrobinkę musztardy dijon. Sałatka wygląda ślicznie, kiedy przystroicie ją zieloną pietruszką, szczypiorkiem, lub selerem naciowym. Ziemniaczki (jeśli lubicie) możecie chwilkę podsmażyć na maśle z tymiankiem.

...dalej z ukochanych nad życie buraków...

W mojej kuchni żądzą buraki, nie tylko do barszczu. W zanadrzu mam kilka słoiczków marynowanych w lekkim occie małych buraczków. Ale można je także kupić w każdych delikatesach. Ułóżcie rukolę na dużym talerzu, buraczki pokrójcie w dużą kostkę lub w ćwiartki, awokado (wspaniale pasuje do lekko kwaśnych buraczków) ułóżcie z buraczkami na rukoli. Pokruszcie ser feta na składniki, przyprawcie grubo mielonym pieprzem i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe.

... i z delikatnie podsmażoną piersią z kurczaka...

Pierś z kurczaka lekko podsmażcie na oliwie z oliwek. Wystarczy po 3 - 4 minuty z każdej strony. Z wierzchu mięso ma być przyrumienione a w środku lekko wilgotne. Małe pomidorki cherry podsmażcie l (wystarczą 2 minuty) z drobno posiekanym czosnkiem. Pomidorki lekko przyprawcie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ser feta pokrójcie w dużą kostkę, dodajcie do kurczaka i pomidorków. Wszystko ułóżcie na liściach sałaty lodowej i zalejcie prostym sosem winegret: 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem i odrobiną cukru. Sałatkę podajcie z chrupiącymi grzankami, lub świeżą bagietką z masłem ziołowym.

...lub kapustą pekińską z brzoskwinią

Trzeba kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać w drobniutką kostkę, 2 brzoskwinie pokroić w większą kostkę. Mieszamy te składniki w dużej misce, zalewamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany mieszamy z 2 - 3 łyżkami dżemu z brzoskwini (lub odrobiną syropu, jeśli używacie owoców z puszki). Wspaniale do tej sałatki pasuje drobno posiekana świeża melisa i mięta.

Na koniec sos, który w razie potrzeby uratuje każdą sałatkę

Łyżeczkę musztardy, wymieszajcie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, łyżeczką miodu, 2 łyżkami soku z cytryny, pieprzem, solą i oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się

Najpopularniejsze