Super przepis. Samorobiąca się babka drożdżowa

Igor Nazaruk
16.01.2013 , aktualizacja: 16.01.2013 20:12
A A A Drukuj
Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

A oto kolejny wygrzebany w starym notesie przepis. To samorobiąca się babka drożdżowa. Jest pyszna, szybka, niedroga. Więc zapomnijcie o długim wyrabianiu nieodzownym przy tradycyjnym drożdżowym cieście i bierzcie się do roboty.
W tym cieście muszą zajść odpowiednie procesy fermentacji. Trwa to ok. dwunastu godzin, przez ten czas babka musi stać w ciepłym miejscu. Zamieszajcie podane poniżej składniki wieczorem a rano ciasto będzie gotowe do pieczenia.

Składniki:
półtorej szklanki cukru
4 jaja
5 dag drożdży
pół kostki masła
pół szklanki mleka
3 szklanki mąki
bakalie (skórka pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy)


Przygotowanie:

cukier, jaja, masło, drożdże wkładamy do kamiennego naczynia, garnka lub miski. Masło najlepiej pociąć na mniejsze kawałki, drożdże rozkruszyć. Wszystkie składniki zalewamy mlekiem o temperaturze pokojowej, kilka razy mieszamy, nie starając się wyrobić gładkiej masy. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfera.

Po 12 godzinach dodajemy mąkę i wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie. To może chwilkę potrwać.

Dajemy bakalie, dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Potem wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na ok. 10 minut.

Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok. pół godziny. Najlepiej sprawdzić, czy jest gotowa za pomocą cienkiego patyczka. Patyczek wciśnięty w środek ciasta powinien pozostać suchy.

Kiedy babka lekko przestygnie, posypujemy ją cukrem pudrem

Smacznego.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat: