Zakalec, zeschnięte ciasto. Nie panikuj, podpowiadamy co z nimi zrobić

Igor Nazaruk
17.03.2014 , aktualizacja: 17.03.2014 18:45
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ćcichocki AG

Nie raz i nie dwa zamiast pulchnego i chrupiącego ciasta wyszedł zakalec. I co? Najłatwiej wyrzucić, zapomnieć i zrobić kolejne ciasto. Ale po co wyrzucać, marnotrawić i mnożyć śmieci, skoro można wykorzystać i cieszyć się smakiem? Oto kilka propozycji na zakalca i wyschnięte ciasto.
Najpierw jednak podpowiedź kiedy powstaje zakalec?

- Gdy ciasto ma za dużo obciążających składników, tłuszczu, cukru, kremu, konfitur, owoców lub kiedy dodamy do niego za dużo mleka lub za mało mąki.

-Kiedy ciasto wyciągamy, potrząsamy podczas pieczenia i nasz wypiek opada.

- Kiedy nieostrożnie sprawdzamy je patyczkiem lub niedopieczone wyjmujemy z pieca i studzimy w chłodnym miejscu

- Gdy do zbyt gorącego ciasta dodamy proszek do pieczenia (np. kiedy robimy ciasto piaskowe) lub drożdże rozczynimy w za gorącym maśle. Mleko w temp. powyżej 35 st. C zabija drożdże

Ale i na zeschnięte ciasto są sposoby by nadać mu nowe życie i zamienić w świetny deser.

Cygański mazurek z zakalca

zakalec (szklanka)
szklanka bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczy)
5 jaj
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
tłuszcz do wysmarowania formy
Zakalec pokrój w drobną kostkę, wystarczy szklanka. Przygotuj bakalie: rodzynki obmyj i wysusz, migdały sparz i obierz ze skórki, posiekaj razem z orzechami, skórkę pokrój w drobną kostkę. Przygotuj ciasto biszkoptowe: białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po trochu cukru i ciągle ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści dodaj żółtka i lekko wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę, lekko wymieszaj i dodaj kostkę zakalca i bakalie. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, wyłóż ciastem na grubość ok. 1 1/2 - 2 centymetry. Piecz w 160 st. C ok. 30 minut. Po ostudzeniu pokrój w prostokąty lub kwadraty.

Drożdżowe ciasto z zakalcem

50 dag mąki
szklanka mleka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
5 dag drożdży
10 dag masła
szklanka drobno posiekanego zakalca
szczypta soli
Z połowy szklanki letniego mleka, łyżki cukru, 3 łyżek mąki, drożdży i soli zrób rozczyn. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Roztop masło i ostudź je. Żółtka utrzyj z cukrem. Kiedy rozczyn "ruszy" przełóż go do większej miski, dolej letnie mleko, resztę mąki, utarte żółtka i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto będzie ciągliwe i zacznie odstawać od ręki dodaj tłuszcz i wyrabiaj aż ciasto go wchłonie. Następnie dodaj zakalec (najlepiej z murzynka lub piernika), wymieszaj i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki (duża tortownica) i znów odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piecz ok. 45 minut w 170 st. C. Gotowe, wystudzone ciasto możesz przełożyć kwaśną marmoladą.

Bajaderki z zeschniętego ciasta lub z zakalca

50 dag suchego ciasta lub (i) zakalca
pół szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
pół szklanki masła
2 - 3 łyżki kakao
3 - 4 łyżki kwaśnego dżemu
pół szklanki bakalii
pół szklanki pokruszonych herbatników
łyżka rumu


Do obtoczenia (opcjonalne)

pół kostki mlecznej czekolady
łyżka masła
4 łyżki mleka
wiórki kakaowe
Zagotuj mleko z masłem, kakao i cukrem, ostudź. Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej przestudzonym mlekiem z kakao i masłem i dokładnie wyrabiaj na gładką masę. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę z masłem i mlekiem roztop w kąpieli wodnej. Gotowe kuli maczaj w czekoladzie i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Gotowe wstaw do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, smaki muszą się przegryźć. Najlepiej jeśli bajaderki spędzą noc w lodówce.



Keks z zeschniętego ciasta

ok. pół kg zeschniętego ciasta
5 jaj
15 dag cukru
szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczy)
tłuszcz do wysmarowania blaszki


Białka ubij na pianę, dodawaj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Dodaj żółtka, wymieszaj delikatnie trzepaczką. Następnie dodaj zeschnięte ciasto, najlepiej je pokrusz lub pokrój w drobną kostkę i grubo pokrojone, oprószone mąką bakalie. Lekko przemieszaj i dodaj proszek do pieczenia, mąkę. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piecz w 160 st. C przez 50 minut. Sprawdź patyczkiem, jeśli będzie suchy otwórz piekarnik i studź ciasto przez ok. 20 minut. Po tym czasie ostudź w niezbyt zimnym miejscu i delikatnie wyjmij z blaszki.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się