Polacy mocno solą. A kto w kraju zużywa najwięcej soli?

ad, gw, pcm
20.03.2014 , aktualizacja: 20.03.2014 20:23
A A A Drukuj
Sól

Sól (Shutterstock.com)

Mieszkańcy Świętokrzyskiego spożywają trzy razy więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. To najwięcej w całym kraju
Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że dzienne spożycie soli kuchennej na osobę wynosi w woj. świętokrzyskim aż 14,68 grama. Tymczasem WHO zaleca, by nie przekraczać 5 gramów, czyli jednej płaskiej łyżeczki.

Sanepid w ubiegłym roku przebadał 22 posiłki w przedszkolach, szkołach i ośrodkach szkolno-wychowawczych w Świętokrzyskiem. - Tylko w posiłkach obiadowych stwierdziliśmy od 2,8 do nawet 7 gramów soli, więc w niektórych przypadkach już sam obiad zaspokoił zalecaną dzienną normę - mówi Małgorzata Pechta w wojewódzkiej stacji sanepid w Kielcach. Norma dla dzieci wynosi tylko 2,5 grama na dzień, tymczasem zjadając trzy normalne parówki, maluch pochłania aż 3 gramy soli.

W niechlubnej czołówce obok Świętokrzyskiego są Podkarpackie (12,85 grama na osobę dziennie) i Lubelskie (12,58 grama). Najmniej soli dziennie używają mieszkańcy Wielkopolski i Pomorza - niecałe 10 gramów.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się