Jesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców. przewodnik po najpopularniejszych odmianach jabłek

Anna Węgiel
22.11.2012 , aktualizacja: 28.08.2013 14:56
A A A Drukuj
Jabłka

Jabłka (Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Gazeta)

Słodkie i soczyste albo kwaśne i kremowe, poznaj ich smaki
Jesienią w supermarketach królują jabłka. Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze, ponieważ dojrzewają w sadach, a nie w transporcie. Z odmian zagranicznych, a więc droższych, warto spróbować np. Granny Smith o charakterystycznym smaku i aromacie.

Odmiany słodkie

Słodkie jabłka są najlepsze na surowo. Kruchość i przyjemny smak świeżego owocu nie mają sobie równych. Można z nich wycisnąć sok lub - pokrojone - dodać do musli. Bardzo dobrze prezentują się we wszelkiego rodzaju sałatkach.

>>>Delikates - bardzo popularna odmiana. Średniej wielkości, okrągłe owoce. Na skórce duży czerwony rumieniec, często pokrywający prawie cały owoc. Miąższ biało-zielony, delikatny, soczysty. Nie brązowieje po przekrojeniu. Bardzo intensywny smak i aromat.

>>>Celesta - owoce średniej wielkości, okrągłe i twarde. Skórka żółto-zielonkawa, z jasnym pomarańczowym rumieńcem na około połowie owocu. Największym atutem tej odmiany jest smak - miąższ jest chrupiący i kremowy, słodki z kwaskowatym posmakiem. Bardzo popularne w polskim sadownictwie.


Shampion
>>>Szampion - średniej wielkości, okrągłe, czasem żebrowate przy szypułce. Skórka gładka, zielonkawo-żółta, pokryta do połowy jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny. Wyrafinowany smak.











>>>Gala - średniej wielkości owoce o żebrowatym kształcie. Skórka gładka, żółta, pokryta intensywnym pomarańczowo-czerwonym rumieńcem prawie na całej powierzchni.. W smaku bardzo słodkie. Soczyste.

>>>Rubin - w Polsce uznana i popularna odmiana. Owoce okrągłe, duże. Skórka gładka, śliska, prawie całkowicie pokryta czerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ soczysty, kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Smak słodki z delikatną kwaskowatą nutą.


Jonagold
>>>Jonagold - duże lub bardzo duże owoce, okrągłe. Skórka żółta, przyprószona w niemal połowie czerwonym rumieńcem. Bardzo smaczna odmiana deserowa. Miąższ kremowy, bardzo soczysty, o przyjemnym aromacie przy szypułce.













>>>Lobo - owoce średniej wielkości, kształt lekko żebrowaty. Skórka śliska i błyszcząca, prawie w całości pokryta bordowym, bardzo intensywnym rumieńcem. Miąższ zielonkawy, soczysty i kruchy. Smak słodki, ale delikatnie kwaskowaty.

>>>McIntosh - jabłka są średniej wielkości, ale owoce z jednej jabłoni mogą się zupełnie różnić kształtem. Ich cechą charakterystyczną jest cukierkowy aromat. Skórka gładka, żółta, z intensywnie czerwonym rumieńcem na około połowie. Miąższ lekko zielonkawy, bardzo soczysty. Smak lekko kwaskowaty.


Golden Delicious
>>>Golden Delicious - owoce średniej wielkości, okrągłe, lekko żebrowate. Skórka gładka i błyszcząca, żółta z przebłyskami zieleni, przyprószona delikatnym jasnopomarańczowym rumieńcem. Miąższ soczysty, kruchy, słodki z lekkim kwaskowato-winnym posmakiem.













Odmiany kwaśne

Kwaśne jabłka mają mniej soku, bardziej zwarta strukturę, a przez to idealnie nadają się do ciast, jako dodatek do mięs (np. pieczonej kaczki) oraz do przetworów takich jak musy i dżemy. Zapieczone z cukrem i cynamonem, świetnie smakują w zimowe wieczory.


Szara Reneta
>>>Reneta - jabłka o kulistym kształcie, twarde, średnie lub małe. Reneta występuje w wielu odmianach (m.in. Złota, Czerwona, Szara, Jednobarwna i Bursztynówka). Owoce mają charakterystyczny wytrawny, winny smak. Miąższ jest delikatny, kruchy.












Antonówka
>>>Antonówka - jabłka średniej wielkości. Skórka śliska i błyszcząca, o charakterystycznym żółto-zielonym odcieniu. Smak wytrawny, miąższ kremowy, rozpływający się w ustach. Jabłko mocno pachnie przy szypułce.











>>>Papierówka - owoce średniej wielkości, kształt żebrowaty. Skórka matowa, jasnozielona, szypułka zielona. Miąższ zielono-biały, kwaśny, ale smaczny i delikatny.


Granny Smith
>>>Granny Smith - duże owoce, kształt nieregularny. Charakterystyczny intensywny jasno-zielony kolor. Skórka gładka i lśniąca. Miąższ biało-zielony. W smaku kwaskowate, miąższ bardzo soczysty i jędrny.













Na co zwrócić uwagę przy zakupie jabłek:

1. Świeże jabłko powinno być twarde, a jego skórka jędrna i napięta - aby się upewnić, warto wziąć owoc do ręki

2. Brązowe suche plamy na skórce oznaczają, że owoc został zaatakowany przez grzyb lub pleśń.

3. Jabłka robaczywe mają dziurki na powierzchni.

4. Brązowe miękkie sińce na owocu oznaczają, że się psuje.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się