Przepis na babkę ziemniaczaną - niedrogą, a wykwintną

Igor Nazaruk
10.06.2013 , aktualizacja: 10.06.2013 15:06
A A A Drukuj
Przepis na babkę ziemniaczaną - niedrogą i prostą w wykonaniu

Przepis na babkę ziemniaczaną - niedrogą i prostą w wykonaniu (Fot. Adam Stępień / Agencja Gazeta)

Niewątpliwie babka ziemniaczana jest perłą w koronie podlaskiej kuchni. A Sejneńszczyzna prawdziwą krainą babki, gdzie każda gospodyni ma na nią sekretny przepis. Zdradzę wam swój - chociaż partyzancki i tani - przepis na babkę ziemniaczaną. Odkryjecie dzięki niemu, jak wykwintna może być babka
Najprostsze znów okazuje się najlepsze, a nieskromnie dodam, że na babkach się znam. Piekę je od kilkunastu lat, a jem od dzieciństwa. Taka upieczona w domowej kuchni, opalanej drewnem, smakowała wybornie. W tradycyjnym przepisie na babkę ziemniaczaną ziemniaki mieszało się ze skwarkami ze słoniny i boczku wędzonego oraz z cebulą. Przyprawiało jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatki komponować samemu, wedle uznania. Uwielbiam babkę ziemniaczaną z wątróbką i rabarbarem albo z porem, kalarepką i suszoną śliwką, z pieczarkami, burakiem. Piekę ją na liściach kapusty, dzięki czemu się nie przypala, nie przylega do blachy i zyskuje doskonały smak. Kapusta po upieczeniu staje się cieniutka jak pergamin, który lekko otula ziemniaczaną babkę.

Nieprawda, że ta potrawa jest ciężkostrawna, kaloryczna i zamulająca. Wystarczą 2-3 cieniutkie plastry lekko podsmażone na patelni, z kleksem kwaśnej śmietany lub surówką z kiszonej kapusty, i posiłek na cały dzień gotowy.

Babkami ziemniaczanymi nakarmiliśmy ostatnio ponad sto osób podczas studenckiej imprezy, podczas której były tańce, śpiewy, alkohole i zabawa do rana. Studenci pytali o kiełbasę z grilla, jednak po plasterku babki przychodzili po następny, a niektórzy nawet po 3-4 porcje, z różnymi dodatkami.

Na naszą partyzancką kolację zaprosiliśmy pięć osób. Wydaliśmy na nią ok. 20 zł, a goście byli zachwyceni. Każdy dostał po kilka plastrów babki do domu, gdzie wystarczyło babkę ogrzać na patelni i zajadać ze śmietaną.

Babka ziemniaczana - składniki

Podane składniki wystarczą na porcję dla 4-5 osób.

Składniki do przepisu na babkę ziemniaczaną
- 5 dużych ziemniaków (nie młodych, one jeszcze się nie nadają) - 1,50 zł
- 1 duża marchew - 50 gr
- 2 cebulki - 50 gr
- 2 jajka - 1 zł
- 15 dag wędzonego podgardla - 2,50 zł
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- duży liść młodej kapusty lub kapusty włoskiej (poproście na bazarku lub w warzywniaku)
- pieprz, sól, majeranek, tymianek

Przygotowanie babki ziemniaczanej

Do pieczenia najlepsza będzie blaszka jednorazowa, jak do pasztetu, o pojemności 1 kg (kosztuje 2 zł).

Ziemniaki, marchew i cebulki zetrzyj na drobnej tarce lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Odklej nadmiar wody, którą puszczą ziemniaki. Wbij jaja, dodaj mąkę, przypraw do smaku.

Podgardle podsmaż na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Gorące dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj olejem, wyłóż dno liśćmi kapusty i na nie wylej ziemniaki. Piecz około godziny w 200 st. C aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a w środku (sprawdź za pomocą patyczka lub wykałaczki ) babka będzie upieczona.

Podawaj na gorąco ze śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem lub podgrzaną na patelni.

Koktajl truskawkowy



Obok przepisu na babkę ziemniaczaną warto dodać coś słodkiego i równie swojskiego. Już są wytęsknione, słodkie i pachnące polskie truskawki, i to w rozsądnych cenach. Nie ma co zwlekać, trzeba je wykorzystać i zajadać się nimi po kokardę.

Składniki
- 1 kg truskawek - 7 zł
- maślanka - 3 zł
- cukier do smaku

Przygotowanie
Zblenduj truskawki z maślanką, dodaj cukier, listek mięty i gotowe.

Zobacz także