Wielkanoc 2015: Wielkanocna trawa, która przyozdobi świąteczny stół

Elżbieta Balano
28.03.2014 15:44
Owies wysiewamy do płaskiego naczynia wypełnionego glebą. PO trzech dniach ziarno powinno wykiełkować

Owies wysiewamy do płaskiego naczynia wypełnionego glebą. PO trzech dniach ziarno powinno wykiełkować (Fot. shutterstock / Kasiap)

Tradycyjną "trawę" która przyozdabiamy wielkanocny stół można wysiać z nasion rzeżuchy, pszenicy, owsa, a nawet szczypiorku. Żeby wyrosła bujna i zdrowa, należy codziennie ją zraszać. Sprawdzamy, kiedy ją wysiać
Wielkanocna trawka - krok po kroku

Najpierw zalewam nasiona (pszenicy, owsa, rzeżuchy) wodą i zostawiam na dobę, by napiły się do woli. Następnie odcedzam i wsypuję do kiełkownicy. Zamiast niej można użyć talerzyka czy spodka wyłożonego ligniną, watą lub kilkoma warstwami papierowego ręcznika.

Ziarenka rzeżuchy trzeba wysiać równomiernie, by po wyrośnięciu nie było łysych plam. Jeżeli chcemy mieć "zielone wzgórze", obłóżmy ligniną odwróconą do góry dnem miseczkę lub salaterkę, i na tak uformowane podłoże wysypać ziarenka. Rzeżucha wyrośnie już po tygodniu na wysokość ok. 6 cm.

Jednak pszenicę czy owies trzeba zasiać najpóźniej dwa tygodnie przed świętami. Tyle czasu potrzeba, by trawka osiągnęła ok. 10 cm wysokości. Jeżeli zależy nam na wyższej, trzeba zasiać ziarna odpowiednio wcześniej.

Niektórzy zalecają przykrycie nasionek plastikowym kloszem lub folią, co ma spowodować utrzymanie odpowiedniej temperatury i szybszy wzrost nasion. Ja tego nie praktykuję.

Możemy również zasiać zboże i rzeżuchę w doniczce lub miseczce z ziemią. Wówczas pamiętajmy, by rzeżuchę wysiać płytko, a pszenicę lub owies przykryć centymetrową warstwą ziemi. I tak jak w przypadku wysiewu na wacie czy ligninie, dbać o odpowiednie nawilżenie.

Na Wielkanoc wyrośniętą trawkę wstawiamy do wiklinowych koszyków czy ozdobnych osłonek. To wspaniała i żywa ozdoba świątecznego stołu.

Gdzie znajdziemy nasiona?

Nasiona dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym, w supermarketach, a nawet na popularnych portalach aukcyjnych. Ja wybieram te z upraw ekologicznych.

To warto wiedzieć

Rzeżucha, a właściwie pieprzyca siewna (rzeżucha to nazwa zwyczajowa i naprawdę odnosi się do zupełnie innego rodzaju rośliny, choć z tej samej rodziny kapustowatych). Wysiewa się ją w kiełkownicy niezależnie od pory roku - to pyszny dodatek do kanapek, sałatek i innych dań. Jest źródłem witamin B, C i K, zawiera chrom, żelazo, siarkę, potas, jod, magnez, mangan i wapń.

Zobacz także
  • Podziel się