Zaraz wracają upały. Ekspresowa sałatka arbuzowa będzie na nie idealna

in
21.07.2015 09:00

Fot. Igor Nazaruk

Czerwienią się te arbuzy na bazarach, w marketach, na straganach. Greckie, gruzińskie, bułgarskie, tureckie Aż kuszą, by eksperymentować! Polecam przygotowanie wytrawnej sałatki. Zajmie wam to najwyżej 7 minut, a efekt będzie oszałamiający!
Sałatka arbuzowa z czosnkowym sosem, fetą i natką pietruszki

Składniki:

pół arbuza
szklanka jogurtu bałkańskiego
2 łyżki majonezu
5-7 ząbków czosnku
pół kostki sera feta
natka pietruszki

Przygotowanie:

Miąższ arbuza pokrój w kostkę mniej więcej centymetrową. Skóry nie wyrzucaj - przyda ci się jako miska do sałatki. Jogurt bałkański zmieszaj z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem, posól do smaku. Fetę pokrusz. W skorupie arbuza ułóż warstwę miąższu, wlej część sosu, część sera feta i drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie znów arbuz, sos, ser i pietruszka. Układaj warstwy aż skończą ci się składniki. Przed podaniem schowaj do lodówki na pół godziny, smaki powinny się przegryźć.

Więcej o: