Czeski gulasz piwny. Męskie danie nie tylko dla piwoszy

WK
01.07.2015 07:30
gulasz

gulasz (shutter)

Gulasz piwny danie o czeskim rodowodzie spodoba się nie tylko piwoszom. Na pewno polubią go amatorzy konkretnego, męskiego jedzenia, bo gulasz piwny jest nie tylko pyszny, ale też bardzo sycący.
Składniki gulaszu piwnego

- 50 dag mięsa wieprzowego,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 1/2 litra jasnego piwa,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki smalcu,
- kromka razowego chleba,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie gulaszu piwnego

Mięso pokroić w kostkę, osolić , popieprzyć, posypać ostra papryką i przysmażyć na 1 łyżce smalcu. Mięso przełożyć do innego naczynia, a na patelni, na której się smażyło zeszklić cebulę. Mięso wymieszać z cebulą i kminkiem na tej samej patelni. Całość zalać połową piwa. Potrawę dusić przez 40 minut. Dodać pokruszony razowy chleb i resztę piwa. Przyrządzić zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu. Kiedy się przyrumieni dodać do gulaszu i wymieszać. Dusić jeszcze przez 15 minut.

Więcej o: