Kluchy na łachu - puszysty dodatek do obiadu

WK
02.07.2015 08:03
Kluchy na łachu

Kluchy na łachu (Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG)

Żaden uroczysty obiad w Wielkopolsce nie obędzie się bez gotowanych na parze drożdżowych pyz, czyli ?kluch na łachu?
Gwarowa nazwa pochodzi od umocowanego na garnku z wrzącą wodą płótna, na którym kładło się pyzy. W Wielkopolsce podawane są jako dodatek do mięsnych dań, koniecznie z sosem. Świetna alternatywa dla ziemniaków.

Składniki na kluchy na łachu

1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
łyżeczka masła
szklanka mleka
3 g drożdży
2 łyżeczki cukru
sól

Wykonanie kluch na łachu

Pół szklanki mleka lekko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące), dodać cukier i drożdże. Poczekać aż płyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Połączyć z mąką, jajkami i masłem, jednocześnie wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 5 cm. Kluski gotować na parze pod przykryciem przez 20 minut.

Więcej o: