Letnia sałatka z rzodkiewek. Pasuje do wszystkich dań

WK
03.07.2015 06:52
rzodkiewka

rzodkiewka (Fot. Shutterstock)

Sałatka z rzodkiewek, chrupiąca i lekko pikantna, pasuje do wszystkich dań, ale dobrze się sprawdza także w roli samodzielnej przekąski
Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Nie macie pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Spróbujcie rzodkiewek!

Składniki na sałatkę z rzodkiewek

2 pęczki rzodkiewek
szklanka śmietany 12 proc.
łyżeczka cukru
łyżka soku z cytryny
łyżka pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie sałatki z rzodkiewek

Rzodkiewki opłukać, odciąć ogonki i pokroić na plasterki. Aby pozbawić rzodkiewki goryczy, posolić je i ostawić na 10 minut. Gdy puszczą sok, odcisnąć i dodać soku z cytryny. Do śmietany dodać cukru, pieprzu i posiekanej pietruszki. Wymieszać. Podawać schłodzoną.

Więcej o: