Nudne małe jasne? Na Dzień Piwa są lepsze propozycje. Podpowiadamy, co jest modne w pubach

wkl
04.08.2015 19:42
Piwo to nieodłączny element polskiego grilla

Piwo to nieodłączny element polskiego grilla (Fot. Shutterstock)

Zwykły jasny lager już na nikim nie robi wrażenia. Teraz w Polsce modnie jest pić American Pale Ale, piwo wędzone lub piwnego szampana. Zapytaliśmy eksperta, jakim trunkiem najlepiej uczcić Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara, obchodzony 5 sierpnia
Polacy kochają piwo. Rocznie pijemy go średnio 96 l na osobę. W 2014 r. według firmy badawczej Nielsen sprzedaż detaliczna piwa wyniosła 29 mln hl. Powstaje też coraz więcej browarów - jest ich już ponad 100.

Z Pawłem Leszczyńskim, prezesem mazowieckiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, sędzią piwnym i barmanem rozmawia Marcin Kozłowski.

Zaobserwowałem charakterystyczny trend - kiedy umawiam się ze znajomymi na piwo, odwiedzamy coraz częściej miejsca, w których podają coś więcej oprócz piw reklamowanych w telewizji. Rzeczywiście Polacy rozwijają swój piwny gust?

- W praktyce nie wygląda to tak bajkowo. Coraz popularniejsze są tzw. multitapy, czyli lokale, w których jest od kilkunastu do kilkudziesięciu kranów z piwem z Polski, Europy, ze świata. Ktoś, kto nie ma większego pojęcia o piwie, może czuć się w takim miejscu zdezorientowany. Polacy chętnie próbują nowych rzeczy, ale i tak na koniec decydują się na to, co przypomina ich ulubione, pite przez lata piwo. Najlepiej, żeby było jasne, lekko goryczkowe. Brakuje nam wiedzy.

Ktoś może powiedzieć, że piwo to żadna filozofia.

- W Polsce wiele osób uważa, że piwo warzone jest tylko z chmielu, a jest przecież mnóstwo odmian, aromatów, szczegółów. W naszym kraju króluje jeden styl piwa - lager, który ma wysoką zawartość alkoholu przy jak najmniejszym angażowaniu smaku. Z piwem jest tak, jak z restauracją z dobrym jedzeniem. Jeśli nie mamy pojęcia o włoskiej kuchni, musimy polegać na kelnerze. Ważna jest w tym wszystkim rola barmana, który powinien być naszym przewodnikiem, opowiedzieć kilka słów o danym gatunku piwa, dać do spróbowania. Przede wszystkim musimy jednak wiedzieć, co lubimy. Są trzy podstawowe rodzaje: piwa gaszące pragnienie, którymi można się schłodzić, specjalne, które służą degustacji i nie pije się ich więcej niż 0,2-0,3 l oraz piwa wysokoalkoholowe - łatwo się pije, ale są mocne i rozgrzewające.

Dobre piwo musi kosztować?

- Wcale nie, to pułapka zastawiona na konsumentów. Piwa czeskie lub niemieckie są na bardzo wysokim poziomie, ale mają niską cenę, nawet dla Polaków. W Polsce piwa są niesamowicie tanie w porównaniu do innych krajów europejskich. Piwa rzemieślnicze, czyli z browarów o niewielkiej produkcji, kosztują np. w Hiszpanii ok. 6 euro, w Norwegii mogą kosztować nawet równowartość stu złotych. W Polsce za dobre piwo z małego browaru zapłacimy 12-16 zł, jak na warunki warszawskie to cena porównywalna do piw komercyjnych.

Zgodzi się pan z obiegową opinią, że piwa z dużych koncernów są generalnie gorsze od tych produkowanych na mniejszą skalę?

- To zbytnie uogólnienie. Piwa koncernowe nigdy nie będą spadać poniżej pewnej jakości. Czuwa nad tym szereg osób, jest zespół w laboratorium, szkoleni są sensorycy, którzy oceniają smak piwa. Niewiele osób wie, że polscy przedstawiciele tej dziedziny należą do światowej czołówki. W wielkich koncernach powstaje zatem piwo, które jako masowy produkt ma wysoką jakość za niewielką cenę. Z jakością bywa różnie np. w przypadku browarów regionalnych, stosujących stary sposób produkcji. Takie browary czasem wypuszczają piwo zepsute, nieprawidłowo uwarzone. Także browary rzemieślnicze i restauracyjne (warzące piwo dla restauracji i pubów) nie potrafią ustrzec się przed pomyłkami. To są jednak rzadkie przypadki. Warto zauważyć, że piwa z browarów rzemieślniczych nigdy nie wychodzą tak samo. W Warszawie jest popularna pewna marka piwa, warzonego od 2 lat. I ono przez ten czas ciągle zmieniało smak, bo piwowar zmieniał np. drożdże, sposób chmielenia, system produkcji. Przez to stawało się coraz lepsze. Jakość polskiego piwa jest świetna, nie musimy wstydzić się przed innymi krajami. Coraz łatwiej można dostać piwo, które można z przyjemnością wypić.

Co obecnie jest modne wśród piwoszy?

- Nasi piwowarzy próbują nadrobić dystans do piwowarów włoskich, amerykańskich i belgijskich. Chętnie eksperymentują. Stąd od pewnego czasu na topie są amerykańskie style piwa, m.in. American Pale Ale i American IPA - goryczkowe, używa się do ich produkcji amerykańskiego chmielu, mają skomplikowane aromaty, np. cytrusowe, owocowe, żywiczne. Każdy zagorzały piwosz, nawet jeśli już mu się "przejadło", od czasu do czasu sięga po te piwa. Modne jest też piwo wędzone, z dodatkiem słodu wędzonego nad drewnem bukowym albo dębowym. Dużą popularnością cieszy się piwo grodziskie, nazywane polskim szampanem -zwykle 2-3 proc. alkoholu, w stu procentach uwarzone ze słodu pszenicznego wędzonego dębem. Popularne są też piwa z kawą czy kwaśne, z bakteriami kwasu mlekowego.

Więcej o: