Karp w sosie sojowym. Niebanalna ryba na wigilię

WK
10.12.2015 09:00
Karp smażony z Wielkopolski

Karp smażony z Wielkopolski (Maciej Barton)

Polskie zamiłowanie do karpia sięga czasów średniowiecza. W odpowiedzi na ogromne zapotrzebowanie na ryby cystersi pod koniec XIII wieku założyli słynne po dziś dzień stawy w Miliczu. Przez kolejne wieki karp stał się nieodzownym elementem naszej wigilii
Warto jednak wiedzieć, że można go przyrządzać w rozmaity sposób. Karp duszony w sosie sojowym pozwoli na nowo odkryć niepowtarzalny smak tej ryby i nutę egzotyki - bo karpia sprowadzono przecież przed wiekami z Dalekiego Wschodu.

Składniki karpia sosie sojowym

3/4 tuszki karpia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 cebulki dymki drobno pokrojone
3 plasterki świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki czystej wódki
1 łyżka octu
2 łyżki bulionu
2 łyżki smalcu
olej do głębokiego smażenia
sól

Wykonanie karpia w sosie sojowym

Opłukaną i osuszoną rybę natrzeć solą i mąką ziemniaczaną. W małej misce wymieszać połowę pokrojonej cebuli, połowę imbiru, sos sojowy, cukier, rosół i wódkę. W dużym garnku rozgrzać olej na dużym ogniu. Karpia włożyć do koszyka do smażenia frytek i zamoczyć go we wrzącym oleju na 4 minuty. Usmażoną rybę wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Wlać połowę sosu i dokładnie wymieszać. Na patelnię włożyć rybę i polać resztą sosu. Rybę dusić do momentu wyparowania wody. Cały czas pamiętać o obracaniu ryby w trakcie duszenia na patelni. Karpia podlewać co jakiś czas sosem z dna patelni. Rybę przełożyć na półmisek, posypać druga połową imbiru i cebuli. Podawać z białym pieczywem.