Makiełki. Pyszny deser wigilijny prosto z Wielkopolski

WK
13.12.2015 16:00
Makiełki

Makiełki (CC-BY-SA, wikia.com)

W wigilię na wielkopolskich stołach muszą pojawić się makiełki. Ten słodki deser z makaronu, maku, miodu i bakalii jest przysmakiem dzieci, ale uwielbiają go też dorośli. Potrawa jest prosta, ale bogata w smaku i prawdziwie świąteczna. W końcu makiełki przyrządza się tylko raz w roku.
Składniki makiełek

500g maku
500 g mleka
100 g masła
3 jajka
sok z połowy cytryny
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru
300 g makaronu w formie łazanek
300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, skórka starta z pomarańczy, pokrojone migdały i orzechy)

Wykonanie makiełek

Mak dokładnie płuczemy na sitku i odsączamy. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 15 minut, a następnie odstawiamy na 2 godziny. Mak odcedzamy z mleka i trzykrotnie mielimy w maszynce. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem i mieszamy. Gotujemy makaron, odcedzamy i odstawiamy. Masło i miód mieszamy w dużym garnku z ugotowanym makiem. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy razem z makiem, sokiem z cytryny i bakaliami. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem i mieszamy z makiem. Ugotowany makaron mieszamy z masą makową. Przed podaniem makiełki można udekorować figami i kawałkami orzechów.