Rzeżucha - zielona ozdoba wielkanocnego stołu. Dekoracje wielkanocne

Alicja Gawryś
19.03.2013 10:00 , aktualizacja 06.10.2014 11:32
Owies wysiewamy do płaskiego naczynia wypełnionego glebą. PO trzech dniach ziarno powinno wykiełkować

Fot. shutterstock / Kasiap

Owies wysiewamy do płaskiego naczynia wypełnionego glebą. PO trzech dniach ziarno powinno wykiełkować
  • Nasiona rzeżuchy wysiewamy w Palmową Niedzielę (lub w poniedziałek) w naczyniu z małym wgłębieniem, na mokrą watę lub ligninę.  - miniatura
  • Przed wysianiem nasiona warto namoczyć, a potem, wraz z galeretowatą wydzieliną rozprowadzić po powierzchni waty. Nasiona rzeżuchy wysiewamy w Palmową Niedzielę (lub w poniedziałek) w naczyniu z małym wgłębieniem, na mokrą watę lub ligninę.  - miniatura
  • Nasiona kiełkują już po kilku dniach - miniatura
  • Nasiona trzeba spryskiwać wodą 2-3 razy dziennie, a kiedy wzejdą siewki, delikatnie podlewać.  - miniatura
  • W Wielką Sobotę na zielonej łączce będzie już można postawić baranka. Po Świętach możemy przystąpić do żniw. - miniatura
  • Oto jeden z pomysłów na zieloną dekorację wielkanocnego stołu. Bogate w witaminy delikatne pędy rzeżuchy ścinamy stopniowo nożyczkami. Kładziemy je na kanapki i wzbogacamy nimi sałatki. - miniatura
  • W zbliżonym czasie (Niedziela Palmowa lub sobota poprzedzająca ją) można też wysiać owies na zieloną murawę - miniatura
  • Owies wysiewamy do płaskiego naczynia wypełnionego glebą. PO trzech dniach ziarno powinno wykiełkować - miniatura