Amerykańscy dziennikarze polską aferę taśmową nazwali "waitergate", czyli aferą kelnerską. Opisując rozmowy czołowych polityków Platformy Obywatelskiej, podkreślają, że toczyły się one w luksusowych restauracjach, w których dania serwowane bohaterom nagrań "kosztowały więcej, niż wynosi miesięczna pensja w Polsce".
Także w Polsce, gdy w zeszłym tygodniu za sprawą Zbigniewa Stonogi (opublikował w internecie akta sprawy) afera taśmowa wróciła, bardziej niż treść rozmów opinię publiczną zainteresowały okoliczności rozmowy (VIP-roomy drogich restauracji) i wyszukane menu. Do symbolu afery urosły ośmiorniczki, którymi podczas obiadu - jako jednym z kilku dań - w restauracji Sowa i Przyjaciele zajadali się ówczesny szef MSW Bartłomiej Sienkiewicz i prezes NBP Marek Belka.
Ton nadała Beata Kempa, posłanka Zjednoczonej Prawicy. Kilka godzin przed ogłoszeniem przez premier Ewę Kopacz dymisji skompromitowanych aferą ministrów, grzmiała z mównicy sejmowej: - Utopiliście Polskę w drogim winie i ośmiorniczkach, we własnej głupocie.
Wątpliwości nie ma też Włodzimierz Cimoszewicz, polityk SLD. - Ludzie mają dość władzy zblazowanych konsumentów ośmiorniczek - stwierdził.
Jacek Rostowski, zdymisjonowany przez Kopacz jej doradca i także bohater taśm, swój komentarz do burzy politycznej, którą obecnie przeżywa rząd PO, też sprowadził do owoców morza. - Pewien wegetarianin, którego znam, powiedział mi, że to jest zemsta ośmiorniczek - powiedział były minister finansów. Prawicowe portale, ostro zwalczające obecny rząd, nazwę Platforma Obywatelska zastąpili Platformą Ośmiorniczek.
W karcie restauracji Roberta Sowy, "gotowana ośmiornica sous-vide z oliwą extra virgin, czosnkiem, wędzoną czerwoną papryką i świeżo siekaną kolendrą" kosztuje 67 zł (cała kolacja polityków kosztowała 1435 zł).
Jednak głowonoga, który zachwiał polską sceną polityczną, kupić można znacznie taniej.
Michał Jaros, poseł Platformy przekonuje: - Jeśli czepialibyśmy się tak tych ośmiorniczek, to w Biedronce można kupić takie rzeczy za 13 zł.
Wtóruje mu Andrzej Lubowski, żyjący w Kalifornii ekonomista. W tekście w "Wyborczej" podkreślał kilka dni temu, że ośmiorniczki to danie "tanich knajp Turcji, Hiszpanii i Portugalii", a "w Biedronce na tyłach Świątyni Opatrzności Bożej" za kilogram przysmaku płacił jedynie 29,90 zł.
Poza Biedronką ośmiornice w swojej ofercie miało też, np. Tesco, które publikuje na stronie przepisy na pyszne ośmiorniczki "baby". Danie polecane jest jako lekki afrodyzjak. Rzeczywiście, nie jest kaloryczne, w 100 gramach ma zaledwie 82 kalorie - mniej niż pierś z kurczaka i jest bogata w witaminy. Sugerowany sposób podania - dodatek do sałatek czy makaronów. Eksperci polecają też z dresingiem z octu winnego, oliwy, soli i pieprzu.
Przepis na focaccia z ośmiorniczkami*
Składniki: 500 g pszennej mieszanki chlebowej (np. Młyny Wodne, Bogutyn Młyn) 500 g polenty oliwa 20 moskardynów (małych ośmiorniczek z zalewy) sól drobna i gruba 2 ząbki czosnku 100 g drobnego szpinaku świeżo zmielony pieprz 2 cytryny 8 patyczków do szaszłyków
Sposób przygotowania Przygotowujemy mieszankę: chlebową wedle instrukcji na opakowaniu i dzielimy ją na 4 części. Formujemy owalne bułeczki o grubości 0,5 cm, układamy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W każdej bułce robimy palcem kilka wgłębień i smarujemy jej wierzch oliwą wymieszaną pół na pół z wodą. Posypujemy bułeczki po wierzchu grubą solą i pieczemy w 220 st. C przez 15-18 minut, aż staną się złociste. W tym czasie robimy polentę według przepisu na opakowaniu - powinna być zwarta, aby można ją było pokroić. Kiedy przestygnie, kroimy ją w kostkę i ze wszystkich stron smarujemy oliwą. Na każdy patyk do szaszłyka nadziewamy po 3 ośmiorniczki i 2 kostki polenty. Smażymy szaszłyki na oliwie, dopóki się dobrze nie zrumienią ze wszystkich stron. Pod koniec wrzucamy posiekany czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę, solimy. Na każdą porcję przypada jedna bułeczka i dwa szaszłyki. Podajemy ze szpinakiem posypanym świeżo mielonym pieprzem oraz polanym sokiem z cytryny. * za www.magazyn-kuchnia.pl