Składniki gulaszu piwnego
- 50 dag mięsa wieprzowego,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 1/2 litra jasnego piwa,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki smalcu,
- kromka razowego chleba,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie gulaszu piwnego
Mięso pokroić w kostkę, osolić , popieprzyć, posypać ostra papryką i przysmażyć na 1 łyżce smalcu. Mięso przełożyć do innego naczynia, a na patelni, na której się smażyło zeszklić cebulę. Mięso wymieszać z cebulą i kminkiem na tej samej patelni. Całość zalać połową piwa. Potrawę dusić przez 40 minut. Dodać pokruszony razowy chleb i resztę piwa. Przyrządzić zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu. Kiedy się przyrumieni dodać do gulaszu i wymieszać. Dusić jeszcze przez 15 minut.