Masa Solna. Przepis
Potrzebujesz:
- szklankę mąki,
- szklankę soli,
- 125 ml wody,
Opcjonalnie do wykonania zawieszki:
- papier do pieczenia,
- wałek,
- foremki do ciastek,
- ozdobny sznurek
Przygotowanie masy solnej
Aby przygotować masę solną musisz najpierw wymieszać suche składniki, czyli mąkę z solą. Dodaj wodę i wyrób ciasto. Zgnieć w kulkę i gotowe.
Teraz możesz wykonać z masy solnej dowolne rzeźby, figurki i ozdoby. Aby przygotować zawieszkę masę z soli i mąki trzeba rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie za pomocą foremki do ciastek wyciąć pożądany kształt zawieszki.
Pamiętaj, aby w gotowej foremce zrobić dziurkę na przewleczenie nitki.
Surową masę soloną ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C. i piecz przez godzinę. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 125 st.C. i piecz kolejną godzinę.
Za pomoc w przygotowaniu materiału dziękujemy stronie DaWanda.pl