Czekolada wydaje się wprost znakomitym materiałem dla słodko-słonego eksperymentowania.
Składniki
1 kostka masła i odrobina do nasmarowania blachy
200 g czekolady gorzkiej (minimum 50 proc. zawartości kakao)
1 szklanka cukru
130 g mąki
50 g kakao
4 jajka
Składniki polewy karmelowej
3 łyżki masła
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kremowej śmietany
1 łyżeczka zmielonej soli morskiej
Przygotowanie
Przyrządzić polewę. W garnku ustawionym na małym ogniu rozpuścić cukier cały czas mieszając, aż stanie się płynny. Dolać wodę nadal mieszając. Dodać masło i następnie śmietanę. Całość gotować na bardzo małym płomieniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Przygotować ciasto czekoladowe. Rozpuścić w garnku masło i pokruszone kawałki czekolady. Pamiętając o mieszaniu gotować do momentu uzyskania jednolitej masy.
Odlać do miski połowę przygotowanego karmelu i wymieszać go z solą morską. W dużej misce ubić mikserem resztę karmelu, jajka i cukier. Uzyskaną masę wymieszać dokładnie z mąką i kakao. Dodać rozpuszczoną w maśle czekoladę i znów wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia nałożyć połowę czekoladowego ciasta tak aby równo wypełniała cały spód naczynia. Na pierwszą warstwę ciasta wylać połowę polewy karmelowej i rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.