Ciasto czekoladowo-karmelowe z nutką soli. Idealne, kiedy trzeba podjąć gości

WK
09.12.2015 15:58
Czekolada

Czekolada (fot. Shutterstock)

Smaki słony i słodki wydają się przeciwstawne. Ten oczywisty kontrast stanowi jednak ogromne pole do kulinarnych doświadczeń, których sukces zależy wyłącznie od umiejętnego stosowania proporcji tych dwóch smaków.

Czekolada wydaje się wprost znakomitym materiałem dla słodko-słonego eksperymentowania.

Składniki

1 kostka masła i odrobina do nasmarowania blachy

 

200 g czekolady gorzkiej (minimum 50 proc. zawartości kakao)

 

1 szklanka cukru

 

130 g mąki

 

50 g kakao

 

4 jajka

Składniki polewy karmelowej

3 łyżki masła

 

1/4 szklanki wody

 

1 szklanka cukru

 

1/2 szklanki kremowej śmietany

 

1 łyżeczka zmielonej soli morskiej

Przygotowanie

Przyrządzić polewę. W garnku ustawionym na małym ogniu rozpuścić cukier cały czas mieszając, aż stanie się płynny. Dolać wodę nadal mieszając. Dodać masło i następnie śmietanę. Całość gotować na bardzo małym płomieniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Przygotować ciasto czekoladowe. Rozpuścić w garnku masło i pokruszone kawałki czekolady. Pamiętając o mieszaniu gotować do momentu uzyskania jednolitej masy.

Odlać do miski połowę przygotowanego karmelu i wymieszać go z solą morską. W dużej misce ubić mikserem resztę karmelu, jajka i cukier. Uzyskaną masę wymieszać dokładnie z mąką i kakao. Dodać rozpuszczoną w maśle czekoladę i znów wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia nałożyć połowę czekoladowego ciasta tak aby równo wypełniała cały spód naczynia. Na pierwszą warstwę ciasta wylać połowę polewy karmelowej i rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Zobacz także
  • Podziel się