Czy droższe rzeczywiście znaczy lepsze? Porównujemy siedem produktów

Magda Kłodecka
13.12.2015 13:00
<b>Konfitura</b><br>
* Konfitura truskawkowa, Les Merveilles en Provence - cena 41,86 zł; skład: truskawki, cukier trzcinowy, kwas: sok z cytryny, substancja żelująca: pektyna owocowa. Sporządzono z 52 proc. owoców i 62 proc. cukru na 100 g. <br>
* Konfitura z truskawek, Łowicz - cena 22,04 zł; skład: truskawki, cukier, substancja żelująca - pektyny, substancje zagęszczające - guma guar i guma ksantanowa, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. Sporządzono z 70 g owoców na 100 g, a łączna zawartość cukru to 43 g na 100 g. <br>
Nasz komentarz: Tutaj trzeba sobie odpowiedzieć na dwa pytania. Pierwsze - czy lepiej zjeść więcej owoców i mniej cukru, czy odwrotnie? Drugie - czy lepiej zjeść dużo dodatków E, czy mało?

Konfitura * Konfitura truskawkowa, Les Merveilles en Provence - cena 41,86 zł; skład: truskawki, cukier trzcinowy, kwas: sok z cytryny, substancja żelująca: pektyna owocowa. Sporządzono z 52 proc. owoców i 62 proc. cukru na 100 g. * Konfitura z truskawek, Łowicz - cena 22,04 zł... (fot. M. Kłodecka)

Pokusiliśmy się o zestawienie produktów, sprawdzając czy ich skład odpowiada również ich cenie

Chcemy jeść zdrowo i smacznie, a do tego nie za drogo? Czy warto więc kupować żywność z wyższej półki, czy raczej szukać tej taniej? Spróbowaliśmy porównać podobne produkty z tych samych kategorii. Wybraliśmy najdroższy i najtańszy spośród tych, jakie znaleźliśmy w jednych z warszawskich delikatesów - camembert, masło, polędwicę, pomidory suszone, makaron, musztardę i konfiturę. Wszystkie ceny podajemy w przeliczeniu na kilogram produktu. Co z tego wynika?

Zobacz, czy droższe produkty rzeczywiście są lepsze od tańszych

Zobacz także
  • Podziel się