Makowiec wigilijny. Ciasto z magiczną mocą

WK
17.12.2015 21:29
Staropolski makowiec

Staropolski makowiec (Fot. Sławomir Smolarek)

Mak w wierzeniach dawnych Słowian był rośliną magiczną. Jego ziarna rozsypane w pobliżu grobów chroniły przed pojawieniem się strzygi, a dodany do potraw przynosił pomyślność w nowym roku. Delektując się świątecznym makowcem pozwólmy działać drzemiącej w nim magii.

Składniki makowca: 5 jajek, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego,100 g mąki pszennej, starta skórka z 1 pomarańczy, 500 g masy makowej, sól

Wykonanie makowca

Białka oddzielamy od żółtek i wbijamy do dużej miski. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę mikserem. Nie przestając miksować stopniowo dodajemy do białek cukier. Do gładkiej pianki dodajemy po kolei pozostałe żółtka. Do naczynia wlewamy olej oraz aromat pomarańczowy. Wszystkie składniki miksujemy. Dodajemy mąkę oraz startą skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto przestygnie nakładamy na nie równomierną warstwę masy makowej i zwijamy ciasto w roladę. Makowiec można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz także
  • Podziel się