Kapusta z grzybami. Niezwykły prezent od ...Celtów

WK
19.12.2015 13:01
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami (Shutterstock)

Kapusta z grzybami bywa czasami nazywana ?postnym bigosem?. Choć te dwie potrawy różnią się składnikami i sposobem przyrządzania, łączy je gotowana kiszona kapusta.

Do Europy kapustę sprowadzili z Azji Celtowie w 7 wieku p.n.e. Europejczycy przez długi czas jedli ją surową lub gotowaną. Na pomysł kiszenia kapusty wpadli już w starożytności Chińczycy. W Europie ten zwyczaj rozpowszechnił się jednak dopiero w czasach nowożytnych. Do Polski kiszona kapusta przywędrowała z Niemiec w XVII wieku. Podczas wieczerzy wigilijnej gotowaną kiszoną kapustę podawano z grzybami, które miały biesiadnikom zrekompensować nieobecność mięsa.

Składniki

300 g kiszonej kapusty

 

3 listki laurowe

 

4 ziarna ziela angielskiego

 

1 łyżeczka cukru

 

sól

 

pieprz

 

70 g masła

 

2 duże cebule

 

70 g suszonych grzybów

 

olej

Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Kapustę dokładnie odciskamy z soku i wody. Drobno kroimy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i 35 g masła. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, aż kapusta zmięknie. Co jakiś czas dolewamy do garnka trochę wrzątku w miarę wyparowywania wody. Grzyby solimy i gotujemy przez 10 minut w tej samej wodzie, w której były moczone. Ugotowane grzyby drobno kroimy i dodajemy razem z wywarem do kapusty. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor, następnie odsączamy z oleju i dodajemy do kapusty i grzybów. Dodajemy resztę masła, przyprawiamy cukrem i wedle uznania pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli po świętach zostanie nam trochę kapusty z grzybami, nie przejmujmy się. Kapusta z grzybami doskonale nadaje się do mrożenia.

Zobacz także
  • Podziel się