Skąd taka nazwa? Po pierwsze, besos to po hiszpańsku buziaki. Po drugie, besos - jak tłumaczy na Facebooku restauratorka-celebrytka - oznacza: "B - to wielkie serce, które wam oddaję z miłością i sympatią. E - pomijamy, nie ma go w moich produktach :))) SOS - ratunek dla wszystkich marzących o prawdziwym smaku polskich wędlin...".
Czy to oznacza, że wkrótce (bo parówki mają się pojawić w sklepach 1 lutego) można będzie zjeść kiełbaskę bez dodatków zbędnych E, bez MOM-u?
Co kryją w sobie produkty Magdy Gessler?
Jeszcze zanim wędliny Besos trafią do sklepów, postanowiliśmy sprawdzić ich skład. Na stronie www.grabari.pl znaleźliśmy zdjęcie listy składników Parówkowej wiedeńskiej delikatnej. Jej producentem jest Peklimar, a na liście składników znajdują się: mięso z szynki wieprzowej (83 proc.), woda, sól, skrobia, stabilizator mleczan sodu, regulator kwasowości cytryniany sodu, dekstroza, cukier, glukoza, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, przyprawy (seler), aromaty, ekstrakt drożdży, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Wyjaśniamy:
* mleczan sodu - E 325, zmniejsza m.in. rozwój drożdży i grzybów; jak podaje portal miesnetechnologie.pl, jest to stabilizator używany w wędlinach z wyższej półki;
* cytrynian sodu - E 331, ma właściwości konserwujące, zmienia też nieco smak produktu;
* azotyn sodu - E 250, konserwant, pochodzenia naturalnego, bardzo popularny w wędlinach; wraz z innymi związkami chemicznymi może tworzyć potencjalnie rakotwórcze nitrozaminy. Nie wolno przekraczać dopuszczalnej dziennej ilości oraz podawać najmłodszym dzieciom.
W składzie jest również kilka substancji słodzących (dekstroza, cukier, glukoza) i np. wzmacniający mięsny aromat hydrolizat białka słonecznikowego. Wszystkie składniki są dozwolone do stosowania w produktach spożywczych, ale jednak kilka z nich to dodatki E, których w wędlinach Besos miało nie być.
- Dodatków E nie ma w białej kiełbasie, natomiast w innych produktach ich ilości są śladowe i na pewno w żaden sposób nieszkodliwe, jeśli nie podgrzewa się ich powyżej 130 st. C. - zapewnia Jacek Lotycz, menedżer Magdy Gessler. Dodaje też, że niebawem zostanie doprecyzowane, które produkty Besos są bez E, a które z E, opublikowana zostanie dodatkowa informacja na ten temat.
Jak to robią inni?
Porównanie składu "wiedeńskiej parówkowej" Besos z innymi parówkowymi przemawia na korzyść produktu Magdy Gessler.
I tak np. kiełbasa parówkowa wiedeńska marki Olewnik ma w składzie (obie informacje z e-sklepu frisco.pl): mięso wieprzowe 62 proc., woda, tłuszcz wieprzowy, sól, stabilizatory E 1420, E 451, E 452, E 450, białko sojowe, błonnik pszenny, substancja zagęszczająca E 407, emulgatory E 471, E 472, przeciwutleniacz E 316, wzmacniacz smaku E 621, glukoza, aromaty, przyprawy (zawiera seler), hydrolizat białka sojowego, substancja konserwująca E 250. Czyli sporo mniej mięsa, za to więcej różnych dodatków E.
Z kolei kiełbasa parówkowa marki Wierzejki ma jeszcze bardziej okrojony "wkład mięsny": mięso wieprzowe (32 proc.), woda, mięso drobiowe z kurczaka (15 proc.), mięso wołowe (6 proc.), skórki wieprzowe, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie (6 proc.), sól, białko sojowe, skrobia, cukry (glukoza, maltodekstryna, dekstroza), mąka kukurydziana, stabilizatory: E 451, E 452, przyprawy i ekstrakty przypraw (w tym gorczyca), emulgatory: E 472c, E 466, regulator kwasowości E 331, wzmacniacz smaku - E 621, przeciwutleniacz - E 316, substancja konserwująca - E 250. Czyli mięso uzupełnione MOM-em, rozmaite dodatki E, w tym - ten sam, który jest w każdej z tych kiełbas konserwant E 250.