Typowe śniadanie Polaka to kanapka z wędliną i kubek herbaty

Magda Kłodecka
04.10.2016 14:53

AG

Większość uważa, że to zdrowy i pożywny zestaw. Starają się znaleźć chwilę na posiłek, zanim wyjdą do pracy, choć są i tacy, którzy do śniadania zasiadają już po południu

 Niemal trzy czwarte Polaków swój pierwszy, poranny posiłek opiera na pieczywie. Oprócz chleba i bułek na stół trafiają wędliny (57 proc.) i sery (35 proc.). Do tego herbata (44 proc. wskazań), a w przypadku jednej na trzy osoby - kawa. I choć mleko, jeszcze z czasów dzieciństwa, wiele osób kojarzy ze śniadaniem, to w dorosłym życiu już tylko jedna na 20 osób wypija je rano. Tyle samo osób sięga po szklankę wody - podaje ARC Rynek i Opinia. Popularnością nie cieszy się również kakao.

Menu ułożone przez mężczyzn, częściej niż ich partnerek, opiera się na serach (39 proc. do 31 proc.), a nawet konserwach mięsnych (55 do 1 proc.) lub rybach (3 do 1 proc.). Panie natomiast wolą zjeść raczej musli lub płatki (30 do 17 proc.), albo sięgnąć raczej po jogurt (23 do 13 proc.) lub owoce (9 do 5 proc.)

Zdrowa kanapka

Zamiast tradycyjnego śniadania, czyli kanapek, niektórzy sięgają po coś lżejszego - prawie co czwarta osoba woli rozpocząć dzień od płatków śniadaniowych lub musli, zaś co piąta posila się jogurtem, kefirem albo mlecznym deserem.

Co ciekawe, taką samą popularnością jak jogurt i musli cieszą się warzywa. Aż jedna piąta Polaków układa śniadaniowe menu, opierając się właśnie na pomidorach, ogórkach czy innych warzywach.

- Z naszego badania wynika, że Polacy są zwolennikami szybkich i tradycyjnych rozwiązań w przypadku śniadań. Kanapka z serem lub wędliną i czasami jakieś warzywo to najczęściej wybierana opcja śniadaniowa. Wśród młodych ludzi bardziej popularne są płatki śniadaniowe - spożywają je dwukrotnie częściej niż osoby ze starszych grup wiekowych. Osoby młode znacznie częściej niż te z najstarszej grupy wiekowej jako napój do śniadania wybierają wodę. Ciekawy wniosek dotyczy kawy: okazuje się, że jest ona znacznie rzadziej wybierana niż herbata, przynajmniej na początku dnia jako napój towarzyszący pierwszemu posiłkowi - komentuje dr Paweł Jurowczyk z ARC Rynek i Opinia.

Taki podstawowy zestaw - pieczywo, wędlina, ser, herbata lub kawa - ogromna większość Polaków (81 proc.) uważa za zdrowy. Wcale niemało osób (17 proc.) jest wręcz dumnych, że tak rozsądnie układa swoje menu Tylko co dziewiąta osoba ma wątpliwości, a niekiedy nawet przekonanie, że zdrowiu takie odżywianie nie służy.

Śniadanie w porze obiadu

Pora posiłku zależy przede wszystkim od dnia tygodnia. W dni robocze niemal co druga osoba zasiada do stołu między 6 a 8 rano. Jedna na trzy osoby czuje głód nieco później, czyli już po 8, ale przed 10. To najpopularniejsze pory na śniadanie, ale są i tacy, którzy muszą swój rytm dnia dostosować do okoliczności. Mniej więcej tyle samo osób (7-8 proc.) zabiera się za kanapki z szynką jeszcze przed 6 rano oraz przed południem.

Czasami jednak tradycyjne pory posiłków mają niewiele wspólnego z rzeczywistością - wprawdzie nieliczna grupa Polaków, bo zaledwie 3 proc., w dni powszednie pierwszy posiłek jada po tym, jak wybije 12 w południe.

Weekendowy luz

Nieco inaczej Polacy funkcjonują w dni wolne od pracy, przynajmniej dla większości. Najwięcej zapytanych przyznaje, że zasiada do stołu między godziną 8 a 10 - to aż 60 proc. Co piąta osoba musi się jednak uwinąć wcześniej, więc pierwszy głód zaspokaja już po 6 rano. Znacznie mniej osób zrywa się o świcie w sobotę lub w niedzielę niż w dni powszednie - tylko jedna na sto osób przyznaje, że zjada wtedy pierwszy posiłek jeszcze przed 6 rano.

Szybko i łatwo

Niezależnie od tego, czy to wolny dzień, czy nie, ogromna większość Polaków (82 proc.) stara się jeść śniadanie w domu. Jednak 15 proc. za nic nie może wygospodarować tych dodatkowych minut i wtedy muszą coś przegryźć, już będąc w pracy lub w szkole - częściej są to panowie (17 do 13 proc.).

Przygotowanie śniadania - kanapek, jogurtu czy płatków - nie zajmuje zbyt wiele czasu. Większości Polaków wystarczy 5 do 10 minut, ale są i tacy (22 proc.), którzy potrzebują jeszcze mniej. Co piąta osoba mieści się w 10-20 minutach, ale są i tacy, nieliczni, którzy celebrują samo przygotowanie śniadania przez ponad 20 minut.

* Badanie zostało zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia w sierpniu 2016, na 901 osobach w wieku 15-55 lat.

Więcej o:
  • Podziel się