Uważajcie na nowy przekręt na Facebooku. Oszuści są coraz sprytniejsi

szykru
04.11.2016 14:19

Pixabay/Facebook

Oszuści włamują się na facebookowe konta i za ich pośrednictwem wysyłają prośbę do znajomych o przelanie pieniędzy. Pieniądze straciło już kilkadziesiąt osób. Powstała nawet specjalna grupa, w której oszukane osoby opisują swoje przypadki.

Nowa metoda złodziei jest bardzo prosta. Oszuści włamują się na konta naszych znajomych i w ich imieniu wysyłają prośbę, abyśmy wpłacili określoną kwotę na podane konto bankowe. Łatwo się domyślić, że po dokonaniu transakcji nasze pieniądze znikają bezpowrotnie. 

Na facebookowej otwartej grupie "Oszukani 510" poszkodowani internauci opisują swoje historie. Do grupy należy już ponad 150 osób, a samych wpisów jest już kilkadziesiąt. 

Moge mieć prośbę do Ciebie? Muszę zrobić przelew przez dotpay niestety nie mogę bo mojego banku nie obsługuje, mógłbyś zapłacić za mnie a ja Ci od razu zrobię przelew na konto + dorzucę coś od siebie? - taką wiadomość otrzymał pan Mateusz, który został oszukany na kwotę 1120 zł. 

Mężczyzna - jak sam zapewnił - zgłosił sprawę na policję, ale "nie liczy na żaden cud". - Jest mi tym bardziej przykro, że ktoś wyłudził moje ciężko zarobione pieniądze tym bardziej, iż zrobił to podszywając się pod mojego przyjaciela - dodał pan Mateusz.

Facebook

Takich przypadków jest zdecydowanie więcej. Schemat działania jest taki sam, jak w przypadku historii pana Mateusza, różnica polega jedynie na wysokości pieniędzy, jakie zostały przelane na konto oszusta. 

Facebook

Co robić?

 

Poszkodowane osoby natychmiast powinny zgłosić zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Dotyczy to nawet takich sytuacji, w których nie przelały pieniędzy, ale otrzymały fałszywą wiadomość. Warto zaznaczyć, że za próbę wyłudzenie także grozi kara. 

Powinniśmy również często zmieniać hasło dostępu do naszego facebookowego konta. Wtedy istnieje o wiele mniejsza możliwość włamania się na niego przez niepożądane osoby. Warto zmienić także ustawienia bezpieczeństwa i zaznaczyć opcję "alerty logowania". Dzięki tej metodzie przy każdym logowaniu z nowego urządzenia zostaniemy o tym poinformowani przez SMS bądź e-mail. 

Możemy także zaznaczyć opcję "zatwierdzenie logowania", dzięki której przy każdej próbie logowania na konto z nowego urządzenia, będziemy musieli wpisać specjalny kod, który otrzymamy SMS-em.

Więcej o:
Zobacz także
  • Podziel się